5 Fjalët që Duhet T’i Zhdukim nga Fjalori Njëherë e Mirë!

Shpesh nuk mendojmë për fuqinë e fjalës. Fjalët formojnë mendimet dhe ndjenjat tona. Ato na lejojnë t’i komunikojmë ato mendime dhe ndjenja me të tjerët. Ato na japin një mënyrë për të shprehur dëshirat tona më të thella.

Kjo është arsyeja pse, kur përdorim fjalë negative për të përshkruar veten ose të tjerët, ajo mund të depërtojnë më thellë se sa mendojmë ne. Këto janë llojet e fjalëve që duhet t’i fshini nga fjalori juaj.

Mendimi i përditshëm pozitiv nuk është një sukses i arritshëm lehtë, megjithatë, fjalori që ne përdorim (nganjëherë në mënyrë të pandërgjegjshme) mund të ndikojë thellësisht në mënyrën se si perceptojmë gjithçka rreth nesh.

Kur fjalët tona janë të gërshetuara me dyshimin në vetvete dhe me një ndjenjë që mund të bëjmë shumë më mirë sesa po bëjmë, vetëbesimi ynë do të vuajë gjithmonë.

Ja cilat janë fjalët:

Dështimi nuk është një opsion. Unë kam fshirë fjalën ‘frikë’ nga fjalori im dhe mendoj se kur fshin frikën, nuk mund të dështosh. “- Alicia Keys

1. “GJITHMONË” dhe “KURRË”

Nuk është kurrë një gjë e mirë të flasësh në vlera absolute. Kjo do të thotë që po vendosni një kufi mbi veten dhe po e lidhni veten me një premtim që ju nuk mund ta mbani.

Duke thënë se gjithmonë do të bëni diçka ose që nuk do të bëni kurrë diçka ju vë në një pozicion të brishtë, sepse premtimet absolute janë shumë të vështira për t’u mbajtur.

Na besoni, dikush do ta mbajë mend se e keni bërë atë premtim. Mos e lini veten të hapur ndaj kritikave si kjo, pasi edhe ju gjithashtu nuk do të pëlqeni kur dikush ju premton dhe ju del fjale.

2. “MË DUHET TË …”

Kjo frazë krijon iluzionin se ju nuk keni ndonjë kontroll mbi jetën tuaj dhe se ngjarjet thjesht ndodhin. Ju pak a shumë “duhet të” vendosni me ta.

Çdo herë që thua se duhet të bësh diçka, kjo nënkupton se rrethanat të detyrojnë ta bësh. Natyrisht, ndonjëherë është rasti, jo gjithçka që bëjmë është domosdoshmërisht diçka që duam të bëjmë, por nuk duhet të jeni pesimistë për këtë.

Mundohuni ta shkëmbeni atë me “Unë do të” ose “Unë jam gati“, e cila mban të njëjtin qëllim: ju keni për të bërë diçka, por kjo nuk e përfshin ndjenjën e humbjes nga rrethanat.

3. “THJESHT”

Përdorimi i “thjesht” në aspektin profesional, si: “Unë thjesht doja të kontrolloja nëse kjo do të funksiononte“, ju bën të dukeni të pasigurtë në vendimet tuaja dhe se jeni duke u përgatitur për një dështim.

Ju vleni dhe ju e meritoni që tu jepet koha për të folur për atë që keni në mendjen tuaj. Gjithmonë mbajeni mend këtë dhe përpiquni të eliminoni “thjesht” nga fjalori juaj sa më shumë që të jetë e mundur.

Filloni me komunikimin me shkrim. Shkoni tek email-i juaj dhe fshini çdo “thjesht” që ju shihni, pasi kjo do të bëjë që ju dukeni shumë më të sigurt dhe të drejtpërdrejtë në atë që ju jeni duke thënë.

Pastaj, gradualisht, përdoreni këtë praktikë edhe në modelet tuaja të të folurit dhe herët ose vonë do të vini re një ngritje besimi.

4. “POR …”

Kur të merrni një vendim, dili për zot. Fillimi i një fjalie me “por” ju bën të tingëlloni se jeni duke dyshuar në veten dhe aftësinë tuaj për të bërë zgjedhje të sakta.

Për këtë arsye, është një frazë për t’u fshirë nga fjalori juaj. Një nga mësimet më të rëndësishme që do të mësoni në jetë është që gjithmonë të keni besim në ndjenjën tuaj të brendshme.

Edhe nëse vuani nga dyshimi në veten, përpiquni ta eliminoni sa më shumë që të jetë e mundur, sepse nëntë herë nga dhjetë, ndjenja juaj e brendshme do të jetë e drejtë.

Mos lejoni që fjala “por” t’ju detyrojë të ndaloni kryerjen e diçkaje për të cilën keni punuar shumë. Në vend të kësaj, zëvendësoni atë me “dhe” ose “megjithatë”, sepse në këtë mënyrë jo vetëm që nuk e zhvlerësoni argumentin tuaj por gjithashtu keni një shans për të bërë plotësime të dobishme për të.

5. “NUK MUNDEM”

Kjo është ndoshta më e dukshme. Përsëri, ky lloj i qëndrimit pesimist në fjalorin tuaj do të transferohet edhe në mentalitetin tuaj. Është mirë të jeni të vetëdijshëm për aftësitë tuaja, por mos e lini veten të dobësoheni.

Në vend të kësaj, provoni duke thënë: “Unë zgjedh të mos e bëj këtë.” Kjo fjali ju lejon të merrni kontrollin sërish dhe të mos mposhteni nga ndonjë fuqi e panjohur e dyshimit për vetveten.

Dhe sigurisht, nëse është e mundur, gjithmonë “mos” mund ta ktheni në “mund” ose “do të“. Flisni me veten duke sfiduar të panjohurën dhe duke kapërcyer në mundësi të reja, pasi nuk e dini se sa do ta pasurojnë jetën tuaj.

Ne nuk mendojmë shpesh për fuqinë që kanë fjalët apo për efektin që ato kanë në psikikën dhe mendësinë tonë. Përpiquni të eliminoni ato frazat e dyshimit në vetvete, vetëbesimit të ulët dhe të menduarit negativ.

Në vend të tyre, përqafoni të menduarit dhe ndryshimet pozitive. Kjo është një mënyrë për tu siguruar që ju do të keni një jetë pozitive e të përmbushur, duke bërë pikërisht atë që ju duhet të bëni.

Sfidat janë të vështira, por asgjë nuk është e pamundur kur besoni se ju mund ta arrini atë!