A mund të bësh që dikush të bie në dashuri me ty? Shkenca thotë Po

Kjo është një nga pyetjet më të rëndësishme kur bëhet fjalë për marrëdhëniet romantike. Një numër i madh studimesh që janë kryer provojnë se vërtet mund ta kontrollojmë dashurinë. Sepse në përgjithësi, kjo është vetëm një emocion psikologjik themelor si frika, gëzimi, mëshira dhe emocione të tjera që mund të rregullohen nëse monitorohen mirë. Pra, si të përdorim psikologjinë dhe truket psikologjike për të mësuar të bëjmë të tjerët të bien në dashuri me ne?

Kemi zbuluar se, në të vërtetë, dashuria nuk ka të bëjë me “fatin”. Kjo është një bashkëpunim i mekanizmave biologjikë, kimikë dhe psikologjikë. Është e mundur të gjesh qasjen e duhur për këto dhe t’i përdorësh ato për qëllimet e tua.

Gjëja më e rëndësishme që duhet të kuptoni është se personi tjetër duhet të paktën të ketë ndjenja minimale për ju. Pastaj, ju do të jeni në gjendje t’i ktheni këto në ndjenja të vërteta, të thella, lehtësisht dhe shpejt.

1. Mos merrni akullore në takimin e parë.

      

Psikologu social John Bargh i cili punon në Universitetin e Yale studion rolin e përpunimit të pavetëdijshëm në sjelljen sociale. Disa nga studimet e tij gjetën një lidhje interesante mes temperaturës trupore të një personi dhe gjendjes së tyre psikologjike.
Doli se kur jemi fizikisht të ngrohtë, ne kemi më shumë gjasa të jemi të mirë dhe miqësor me njerëzit e tjerë. Ky mashtrim mund të jetë me të vërtetë i dobishëm, për shembull, gjatë një takimi të parë kur është veçanërisht e rëndësishme për të fituar besimin e personit. Pra, mbani mend këtë dhe sigurohuni që në të ardhmen të zgjidhni vetëm vende të ngrohta, ushqime dhe pije, në mënyrë që çdo takim që keni (si romantike ashtu edhe me biznesin) shkon mirë.

2. Përparësitë e kontaktit të zgjatur me sy.

Psikologu i Harvardit Zick Rubin kreu një studim për të kuptuar nëse është e mundur të matet dashuria. Ai e gjeti përgjigjen në sy, ose më saktë, në frekuencën dhe kohëzgjatjen që njerëzit i shohin njëri-tjetrit. Ai zbuloi se çiftet që janë thellësisht në dashuri shikojnë njëri-tjetrin 75% të kohës gjatë një bisede dhe se ata ndalen duke shikuar njëri-tjetrin pa dëshirë. Në një bisedë normale, njerëzit shikojnë njëra-tjetrën nga 30% në 60% të kohës.

Sidoqoftë, vështrimi në sytë e dikujt mund të jetë jo vetëm pasojë e të qenit në dashuri, por mund të jetë arsyeja. Kur shikoni dikë për një kohë të gjatë dhe e bëni shpesh, ju mashtroni mendjen e personit, sepse ai kujton se çfarë është “vështrimi i dashurisë”. Pra, ajo fillon të mendojë romantikisht për ty. Sistemi nervor fillon prodhimin e phenethylamine që shkakton ndjesitë që kemi kur bie në dashuri: “fluturat në stomak”, një rritje të ritmit të zemrës, pishina të ngrohta. Si mund të rezistonte dikush?

3. Tregoni atyre diçka të çuditshme për veten tuaj.

Është e qartë se një person i hapur dhe një komunikues ka më shumë shanse për t’u pëlqyer. Pra, nuk ka asgjë të habitshme për faktin se nëse ju ndajnë pa frikë fakte për veten dhe jetën tuaj, ju bëni njerëz të tjerë si ju.
Sipas një studimi të kryer nga shkencëtarët e Harvard Business School, 79% e subjekteve preferonin të ishin njerëz të hapur dhe të sinqertë gjatë takimeve të para. Ata nuk fshehnin asgjë, edhe kur bëhej fjalë për zakone të çuditshme, shije, situata të vështira që u ndodhën atyre, madje edhe tipare negative të karakterit. Sepse punon ashtu si sekretet: kur i them dikujt një sekret, ekziston një lidhje e veçantë midis nesh dhe personit të bazuar në besim dhe mirëkuptim.

4. Mos bëni asgjë. Vetëm lërini ata të bëjnë diçka për ju.

Kur bëjmë një gjë të mirë apo ndihmojmë dikë, ndihemi mirë. Jemi të kënaqur me veten dhe kemi emocione shumë të ngrohta për personin që kemi ndihmuar. Kur e justifikojmë përpjekjen tonë, ne idealizojmë personin me të cilin ishim kaq bujarë dhe bindim veten se e meritojnë këtë trajtim. Si rezultat, ne kemi një spirancë emocionale dhe fillojmë të pëlqejmë personin edhe më shumë.

Nga ana tjetër, kur dikush bën diçka për ne, na pëlqen shumë. Por ka të bëjë me emocione të ndryshme dhe jo të gjitha janë shumë pozitive. Ne kryesisht ndjehemi sikur i detyrohemi personit dhe ne duhet t’i paguajmë ato. Gjërat janë edhe më të vështira kur kjo është dikush që nuk na pëlqen vërtet. Pra, duhet ta mbajmë në mend këtë efekt psikologjik.

5. Bëni një gjuhë të fshehtë vetëm për ju të dy.

Kjo ka të bëjë me shaka, fjalë të veçanta dhe gjeste unike që ndodhin mes njerëzve kur gjejnë terren të përbashkët dhe bëhen vërtet afër. Ndoshta ju pëlqeni të njëjtin film, shfaqje komedie, këngë, libër, apo edhe meme. Dhe ndoshta shakaja u shfaq spontanisht gjatë takimit tuaj të parë, një shëtitje së bashku, ose një takim.
Mos i injoroni këto gjëra të vogla.Kur e gjeni dhe përdorni këtë frazë në komunikimin tuaj të përditshëm, ju do të merrni marrëdhënien tuaj në një nivel krejtësisht të ri. Marrëdhënia do të bëhet edhe më e fortë dhe më intime. Shkencëtarët nga Universiteti i Teksasit erdhën në këtë përfundim në studimin e tyre. Të gjithë duam të jemi të veçantë dhe unik, dhe kjo gjuhë sekrete na ndihmon të ndiejmë se ne e kuptojmë njëri-tjetrin më mirë se kushdo tjetër.

6. Madhësia e qerpikëve ka rëndësi.

Në një studim të viteve ’60 dhe ’70, shkencëtarët hulumtuan lidhjen midis madhësisë së qerpikëve dhe atraktivitetit të një personi. Ata u treguan burrave 2 fotografi të së njëjtës grua. Fotot ishin identike me përjashtim të një detaji të vogël – në një nga fotot, qerpikët e zonjës ishin më të mëdha. Si rezultat, meshkujt e pëlqyen foton e redaktuar edhe pse askush nuk vuri re ndryshimin në sy.
Ka një mënyrë për ta përdorur këtë efekt në avantazhin tuaj. Natyrisht, ju nuk mund ta ndryshoni madhësinë e qerpikut tuaj me qëllim, por ju mund t’i bëni kushtet e duhura, për shembull, ndizni dritën. Përdorni qirinj në vend të dritave të rregullta. Apo planifikoni të shkoni në një restorant që është i famshëm për atmosferën e saj relaksuese.

7. Jini pranë tyre shpesh … Por pastaj, bëjini që të ta ndjejnë mungesën.

Në ëndrrat tona, ne të gjithë mund të gjejmë dikë që na pëlqen, i tregojmë atyre për ndjenjat tona dhe jetojmë së bashku përgjithmonë. Në botën reale, gjërat nuk janë aq të lehta, prandaj njerëzit duhet të dalin me taktika të veçanta.

Natyrisht, është e rëndësishme të kaloni më shumë kohë së bashku kur ndjenja është reciproke. Për të njohur njëri-tjetrin më mirë, për të thyer akullin dhe për të ndërtuar një lidhje, duhet të kaloni ca kohë së bashku. Por pas disa takimeve, psikologët rekomandojnë që të bëni një pushim (edhe nëse nuk dëshironi) të bëni një deficit të pranisë tuaj në jetën e personit tjetër.

Ky veprim arrin disa gjëra:

  • Ju nuk do të lodheni me njëri-tjetrin (me kalimin e kohës, ndjenjat nuk do të jenë aq të reja, dhe për t’i mbajtur ato gjallë, ju duhet “të bëni të vështirin” );
  • Personi merr shansin për të kuptuar se sa e bukur dhe e rëndësishme është kjo marrëdhënie për ta (gjërat e kufizuara dhe të rralla janë gjithmonë më të dëshiruara);
  • Ju mund të merrni kontrollin e emocioneve tuaja dhe të mendoni qartë.

8. Bëni një shoqëri pozitive

Ju mund të programoni trurin e dikujt tjetër duke përsëritur të njëjtat mendime pa pushim. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që të zgjidhni me kujdes fjalët kur komunikoni me njerëz që janë shumë të rëndësishëm për ne.

Ju mund ta përdorni këtë parim për të përmirësuar imazhin tuaj. Sa më mirë të paraqitni vetveten, ju do të lini mendimet më pozitive në mendjen e një personi edhe kur nuk jeni aty. Dhe nuk ka rëndësi nëse jeni vërtet kaq pozitive (të gjithë kanë të metat e tyre). E vetmja gjë që ka rëndësi këtu është se si ju jeni perceptuar dhe si dëshiron të perceptohesh.