Ja çfarë rrezikojnë fëmijët nga zënkat në familje !!

“Në një moshë të caktuar, aftësitë analitike ende nuk janë zhvilluar, kështu që një gjendje e tillë mund t’i terrorizojë ata”.

Një nga kujtimet më të këqija të fëmijërisë janë grindjet e prindërve. Si fëmijë, prindërit janë referimi më i rëndësishëm, veçanërisht në lidhje me mbrojtjen dhe kujdesin, prandaj është e pakonceptueshme për të vegjlit që këto dy figura të grinden dhe të ofendojnë njëri-tjetrin.

Përgjigja emocionale ndaj këtij lloji skenari është frika.

Edhe pse mund të mos duket kështu, duke u grindur para fëmijëve nuk përfaqëson vetëm një moment të keq, por këto përplasje lënë një shenjë në kujtesën e fëmijëve.

Sipas ekspertëve, jo vetëm që është e dëmshme për fëmijët të shohin prindërit duke u grindur dhe fyer, por gjithashtu ndikon në aftësinë e tyre për të njohur dhe rregulluar emocionet e tyre.

Sipas një studimi nga Universiteti i Nju Jorkut, reagimi emocional i fëmijëve ndikohet negativisht nga agresioni fizik ose verbal i prindërve, domethënë, ekspozimi i fëmijës ndaj këtyre lloj situatave ndryshon aftësinë e tij për të identifikuar dhe kontrolluar emocionet.

Studiuesit arritën përfundimet e tyre përmes hulumtimeve të 1025 fëmijëve nga mosha dy muajsh deri në gati pesë vjeç. Ata vizituan shtëpitë e tyre, u dhanë pyetësorë prindërve dhe u dhanë detyra të ndryshme të gjithë anëtarëve të familjes me qëllim matjen e kaosit familjar.

Pas 58 muajsh, hulumtuesit shqyrtuan aftësinë e fëmijëve për të njohur dhe identifikuar saktë emocionet e tyre dhe zbuluan se ata që ishin më shumë të ekspozuar ndaj grindjeve midis prindërve ishin më pak të aftë të identifikonin emocionet e tyre.

Sa më shumë ata përballeshin me grindjet, aq më e vështirë ishte për ta të përballonin emocionet e braktisjes, trishtimit dhe frikës që përkthehet në një rrezik më të madh për të vuajtur nga depresioni dhe ankthi më vonë.

Diskutimet në një çift janë absolutisht normale, por shumë njerëz përpiqen të kontrollojnë dhe diskutojnë çështjet në mënyrë private, larg fëmijëve, ndërsa të tjerët nuk mund t’i kontrollojnë impulset dhe shpërthejnë në vend.

Por është shumë e rëndësishme që të vini veten në rolin e fëmijës, me aftësinë për të kuptuar se moshën e tij, sepse edhe nëse për të rriturit është thjesht një shkëmbim i fortë i perspektivave, për ta mund të duket fundi i botës.

Kjo mund t’i bëjë ata të nxjerrin përfundime të hershme dhe të ngatërrohen sepse, siç e dimë të gjithë, ndarja e prindërve është gjithmonë hipoteza e parë në mendjet e të vegjëlve.

Shumë persona duhet t’u ketë ndodhur që, ndërsa ata ishin në një diskutim të nxehtë përpara fëmijëve të tyre, fëmijët kanë thënë “ju lutemi mos u zini më!”.

Në këtë pikë duhet të qartësohet se ndonëse disa argumentojnë se diskutimet nuk duhet të shmangen përballë fëmijëve në mënyrë që t’i mësojnë se si të merren me konfliktin, një gjë është të diskutosh dhe një tjetër shumë ndryshe është të bërtasësh dhe të ofendosh.

Nëse e keqja është bërë dhe fëmijët kanë qenë dëshmitarë të një lufte të fortë, është e domosdoshme t’i sigurojmë ata dhe t’u tregojnë se gjithçka është në rregull. Komunikimi me ta është mënyra më e mirë për të ndërtuar besimin në një bazë solide.

Nëse diskutimi ka qenë i përkohshëm, duhet t’u shpjegohet atyre se kjo është një gjë normale në çift, por nuk ka ndikim në dashurinë e harmoninë në shtëpi. Për më tepër, është gjithashtu e këshillueshme që të kërkohet falje për shpërthimin para tyre.

Nëse, nga ana tjetër, situata është tashmë e pakontrollueshme, atëherë një rekomandim i mirë do të ishte të shkonit tek një specialist i cili mund ta trajtojë problemin me më shumë aftësi.

Sidoqoftë, diskutimi para fëmijëve ndikon shumë në to, duke i ngatërruar ato dhe duke dëmtuar aftësinë e tyre për të menaxhuar emocionet e tyre në lidhje me zhvillimin e shprehjes dhe inteligjencës emocionale, një element që, siç e dimë, është themelor në jetë.